KUD Cetina na 9. Manifestaciji “Ikavica”

Kud Cetina od 29.11.2018.-02.12.2018 sudjelovao je na devetoj po redu manifestaciji ‘IKAVICA’ u čast i spomen jezika kojim govore žitelji pripadnosti ličkih, slavonskih, bosanskih, hercegovačkih, dalmatinskih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata u Stanišiću u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Nazor’ iz Stanišića .

Domaćin ove manifestacije Ivan Karan i njegova supruga Ana i ove godine organizacijski besprijekorno posložio su program koji je oduševio brojnu publiku. U program su sudjelovali pjesnici, glazbenici i pjevačke skupine tako predstavljajući naš narod u cjelini od sinjeg mora priko planina i gora do plodne nam ravnice di se čuju riječi IKAVICE. Nazočni su bili i predstavnici društveno političkih struktura, Konzulata RH U Srbiji, kulturne organizacije Vojvođanskih Hrvata kao i okolnih mjesta.

I ove godine na manifestaciji ‘Rado Hrvat Ikavicu zbori’ sudjelovali su predstavnici Sinja i cetinske krajine koje su predstavljali članovi KUD Cetina iz Sinja gdje su se predstavili s ženskim tradicijskim pjevanjem kao i prikazom starih zanata s područja Cetinske krajine. Običaje Hrvatima u Vojvodini prenijeli su Marija Bešlić, Anđelka Soldić, Jozo Bešlić, Josip Galiot i Stipan Samardži, koji su svojim nastupom oduševili sve prisutne i pobrali najveći aplauz.  .

Drugi dan manifestacije je održano predavanje o kolonizaciji Hrvata iz cetinske krajine (Ivan Karan), s time da je ovaj put Tomislav Žigmanov, zastupnik Skupštine Srbije iz reda Hrvatskog naroda održao predavanje na temu povjesti migracija svih predstavnika hrvatskog naroda na području Srbije u zadnjih 400 godina.

U jutanjim satima u subotu 1. prosinca održana je 9. po redu kolonija slikara pod nazivom Ivan Gundić Ćiso. Pored KUD Cetina na ovoj trodnevnoj manifestaciji sudjelovali su: Filip Golubov Cari dio Mišina iz Draža – Baranja – gajdaši, Kraljice Bodroga iz Bačkog Monoštora, Joza Bebrinski pjesnik iz Slavonskog Broda, Marko Križanović solist iz Subotice, KUD Brodski biseri iz Bosanskog Broda BiH, Sinovi Hercegovine iz Širokog Brijega-Hercegovina, Mišovita klapa HKPD ‘Jelačić’ iz Petrovaradina, Josip Galiot diplar iz Vrlike i KUDH ‘Bodrog’ iz Monoštora.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *